BO’S HISTORIE: ”INGEN KAN PILLE VED MIN SELVTILLID I DAG”

Bo Voigt startede sit vægttab i 2012. Mens det stod på, har han mødt masser af modstand fra både krop og mennesker. Det gælder om at holde ud, holde fokus og omgive sig med positive mennesker, siger han. Det er grunden til, at han i dag har smidt over 50 kilo og stiftet wellness-firmaet Zenbody sammen med Martin Duun.

Bo Voigt ved faderens begravelse 2011

Billedet er fra farens begravelse i oktober 2011

Ham, der er på billedet er ikke en, jeg vil kendes ved. Jeg ved godt, jeg har været ham, men han ser jo ældgammel ud.

Selvom han ikke vil kendes ved sig selv, så er manden på billedet Bo Voigt. Der er ikke ret mange billeder af Bo fra dengang, for han brød sig ikke om at blive fotograferet. På billedet er han 44, men en test afslører, at kroppen burde tilhøre en mand på 68 år. I dag er der blevet mindre af den 48-årige it-direktør og iværksætter, men kun fysisk. Hans kropsalder er nu 32, han træner seks gange om ugen, og han vil i den grad kendes ved sig selv og sit udseende.

Bo-Armani

Bo i sit Armani-jakkesæt.

”Jeg ville give mig selv en belønning i form af et fedt jakkesæt, når jeg var tæt på målet. ”

– Jeg har fået et meget højere selvværd, og jeg er blevet meget mere udadvendt. Førhen var selvsikkerheden der kun, når jeg talte om ting, jeg vidste noget om. Man kunne altid pille ved mit selvværd, hvis man gjorde mig opmærksom på, at jeg så ud, som jeg gjorde.
I dag har han styr på vægten, kosten, selvtilliden og selvværdet. Det skyldes hårdt arbejde, rigtig kost og masser af motion. Men det skyldes i høj grad også, at han har omgivet sig med de rigtige mennesker.

2012

Kom i gang
I foråret 2012 sidder Bo som direktør i sin egen it-virksomhed. Med streg under sidder. It-jobbet er det seneste i rækken af mange stationære kontorjob, der sender nålen på vægten den forkerte vej. Han undgår at tage ud til kunder og lave nye aftaler og vil helst sidde på kontoret mest muligt.

– Min krop var med til at skjule mig for til omverdenen. Jeg følte, at jeg skulle skjule, hvem jeg selv var, husker Bo.

Heldigvis får han ikke lov at gemme sig uforstyrret. Hans to kolleger beder ham simpelthen om at tage sig sammen.

– Mikkel og Lasse var efter mig, fordi de ikke kunne have en direktør, der ikke kunne tage ud og repræsentere virksomheden. Hvis jeg havde fortsat sådan, havde jeg kørt firmaet i sænk, fortæller Bo.

Bo køber en racercykel og begynder herefter at træne. 2-3 gange om ugen cykler han cirka 10 kilometer og øger langsomt distancen. I august 2012 cykler han Stevns Rundt med en kampvægt på over 150 kilo. Midt på de 50 kilometer går Bo sukkerkold og må hjælpes.

– Jeg kører løbet færdigt sammen med Mikkel og Lasse. Eller rettere Mikkel skubber mig de sidste 7-8 kilometer.

Cykel(handler)problemer

Bo på sin for lille Focus-cykel

Bo på sin for lille Focus-cykel

Det er dog ikke alle, der er lige så hjælpsomme som Mikkel og Lasse. Da Bo har problemer med at sidde på cyklen længere tid ad gangen, besøger han den cykelhandler, der har solgt ham cyklen. Cykelhandleren finder en ny saddel til Bo. Men cykelhandleren mener også, at hvis Bo ikke kan bruge den nye saddel, så er han simpelthen for dum til at cykle.

– Det er var utroligt arrogant og negativ holdning at have. Jeg ville selvfølgelig gerne blive ved med at cykle. Den cykelhandler kommer jeg aldrig hos igen, siger Bo.

Cyklingen fortsætter, men ikke uden problemer. I vintersæsonen rykker Bo indenfor med en home-træner, som er et stativ, man kan montere cyklen i, så man kan træne hjemme i stuen. Men den mere statiske cykling giver Bo flere skavanker.

Bo på Nicolais Mock Up

Bo på Nicolais Mock Up

Efter måneder med rygproblemer, ondt i halebenet, sovende hænder og færre og færre dage med cykling tager Bo mod råd fra Mikkel om at få foretaget et bikefit. Det er en proces, hvor man tager mål af krop og cykel for at finde alle den mest ergonomisk rigtige cykel til lige netop det menneske, der skal cykle på den.

Bo tager kontakt til Nicolai Norrid, der er anerkendt coach og bike fitter. Efter tre timers hårdt arbejde, hvor Bo får lov at træde igennem i pedalerne, kan Nicolai konstatere, at Bos cykel både er for lav og for kort.

Ud fra Nicolais bikefit og rådgivning køber Bo en ny cykel i den rigtige størrelse hos en lokal cykelhandler. Det kræver dog en ny saddel og et sæt nye hjul, som kan holde til kiloene. Det ender med, at Bo må slippe over 20.000 kr. for sin nye og mere ergonomisk rigtige cykel.

December 2012: 145 kilo

2013

Stenalderkost og vægttræning
På trods af en rigtig cykel går det går stadig for langsomt med vægttabet. I april 2013 tager Bo fat på en hård stenalder-kur og fjerner stort set alle kulhydrater fra sin kost.

– Jeg kunne dog godt spise en stor bøf med tilbehør og så bare smage lidt på desserten, fortæller Bo, der i den periode var god til at motivere sig selv: – Jeg havde heller ikke lyst til at spise hele desserten. Jeg var mæt af alt det andet mad, men jeg vidste også, at hvis jeg spiste hele desserten, så ville jeg bare være endnu længere tid på slankekur.

Bo møder Rico i sommeren 2013 til en firmafest. Rico har dyrket bodybuilding i mange år. Rico og Bo taler om, hvordan Bo kan træne sin overkrop op og få opbygget muskelmasse.

– Jeg havde læst mig til, at større muskelmasse også giver større forbrænding. Og så var det i hvert fald rigtig sjovt at blive større, husker Bo.

I november 2013 sammensætter Rico et styrketræningsprogram til Bo med træning 2 – 3 dage om ugen og giver ham strenge instrukser om at tage det roligt i starten.

– Første gang, jeg var med Rico ude og træne i Køge, kan jeg huske, at mine arme var så færdige, at jeg ikke kunne dreje rattet i bilen på vej hjem. Det blev en lang køretur.

Det tager 2 uger, før Bo er klar til at styrketræne igen, men styrketræningen bliver en fast del af hans træning sammen med cyklingen. Den forbedrer Bos såkaldte core-muskulatur, så han kan sidde længere tid på cyklen uden at belaste ryggen og lænden nær så meget.

Træning kommer først
Træningen giver sammen med stenalder-diæten tydelige resultater. I 2013 cykler Bo over 3000 km, og ved årets udgang har han smidt i omegnen af 45 kilo.

Cyklingen sker altid efter arbejde, så familien må vente op til en time eller to med at se Bo, efter han har fået fri.

– En af de sværeste ting i forløbet har været at få at vide af sin familie, at man ikke skal være fanatisk. Men hvis man skal gennemføre så stort et vægttab, så er man nødt til at være fanatisk. Det gælder træning, og det gælder, hvad man putter i hovedet, siger Bo.

December 2013: 107 kilo

2014

Slanke-flødeboller
Det er normalt, at man oplever løs, overskydende hud efter større vægttab. Sundhedsstyrelsen angiver, at det som regel forekommer ved vægttab på 15 BMI. Det svarer til 40-50 kilo for en person mellem 165 og 185 cm. Det kommer altså ikke som nogen overraskelse, at Bo skal under kniven.

Første gang er i maj 2014, hvor han får han fjernet fire en halv centimeter overskydende hud sammen med 1000 ml fedt på lårene. Det betyder en træningspause på tre uger og tre uger med begrænset træning.

Bo er stadig på stenalderkuren, men han oplever noget underligt. For at få energiniveauet op afviger han fra kuren i 14 dage, hvor han spiser, hvad han har lyst til. Menuen står på nutellamadder, flødeboller, hvidt brød osv. Helt overraskende falder vægten fra 113 kilo til 108 kilo! Den detalje vender vi tilbage til.

November 2014: 108 kilo

Huden forsvinder – sammen med pulsen
Sidst på året skal Bo opereres anden gang. 30. november 2014 får Bo over to timer fjernet fire et halvt kilo hud fra maveregionen. Men noget går galt.

Under operationen bløder Bo slet ikke fra såret. Det gør han til gengæld bagefter. Så meget at sygeplejersken må give ham et præparat for at få blodet til at hjælpe med at tykne. Men sygeplejersken laver uheldigvis en fejldosering, så blodet ikke bliver pumpet hurtigt nok rundt i kroppen.

– Jeg kunne se, at hun talte til mig, men jeg kunne ikke høre, hvad hun sagde. Da jeg vågner igen, ligger jeg på et leje af vand, så meget har kroppen svedt under den her forholdsvist traumatiske oplevelse, husker Bo.

Han har været bevidstløs i tyve minutter og kan intet huske. Da han vågner igen, får han at vide, at hans blodtryk har været kritisk lavt. 38/15. Til sammenligning er et normalt blodtryk under hvile 120/80.

– Jeg var helt nede og vende. Pulsen var så svag, at det svarede til, at hjertet stoppede. Hvis ikke de havde fået væskedrop i mig og fortyndet blodet, så var jeg død.

Godt for resultatet
Bo kommer sig fint over komplikationerne, både fysisk og psykisk. Selvom huden i dag er lidt mere løs omkring maven, er han rigtig glad for resultatet, fordi han, som han siger, ”ikke længere har en stor pose at rende rundt med”. Han mener, at alle, der gennemgår et stort vægttab også bør få fjernet den overskydende hud.

– Det skridt skal man tage. Ikke mindst for ens eget selvværd. Det betyder også noget for motivationen. Man får en anledning til at give den en ekstra skalle, når den ekstra hud er væk.

December 2014: 104 kilo

2015

En ny kur – men den rigtige?
De fire et halvt kilo hud, som Bo får fjernet i forbindelse med operationen, gør, at han er tæt på sin idealvægt på 95 kilo. For at smide de sidste ti kilo tager han kontakt til en klinisk diætist, der sætter ham på en streng, kaloriefattig kur. Der er ikke plads til at afvige fra kostplanen overhovedet.

Det går dog for langsomt med vægttabet, og Bo og Rico fravælger i begyndelsen af 2015 den kliniske diætist til fordel for en anden personlig træner og kostvejleder. Den nye kostplan giver plads til såkaldte ”snydedag”, hvor man hver syvende dag dropper den slanke linje og spiser fed, kalorieholdig mad. Princippet stammer fra body building og tager udgangspunkt i hormonet leptin.

Leptin er et fedtforbrændingshormon. Ved længere tids diæt, hvor man indtager færre kalorier, end man forbrænder, sænker kroppen produktionen af leptin for at holde på kropsfedtet. Kroppen ”lærer” altså, at du ikke får nok energi, og derfor nedsætter den fedtforbrændingen. Når man øger energi-indtaget, stiger mængden af leptin igen, og man forbrænder fedt hurtigere – man taber sig. Det var også derfor, at Bos ”flødebollekur” fra 2014 gjorde, at han sagde farvel til 5 kilo på 14 dage.

– Indsigten om forbrænding og snydedage har været en af de helt store øjenåbnere for mig, siger Bo, der har lært, at man skal turde at sætte spørgsmålstegn ved folk med den såkaldte ”rigtige uddannelse”.

En af de første, der sætter det spørgsmålstegn, er kostvejlederen Martin Duun, som Bo møder i sommeren 2014. I dag er Martin Duun direktør i Zenbody.

April 2015: 98 kilo

Hjælp fra positive mennesker og egen stædighed
I dag er Bo meget tæt på sin idealvægt på de 95 kilo. Han tilskriver især det store vægttab stædighed og viljen til ikke at lade sig spise af med hvad som helst. Han har fundet ud af at gøre tingene på sin egen måde.

– Jeg har altid haft problemer med autoriteter. Jeg ville gerne selv have kontrol over tingene i stedet for, at andre skal bestemme over et forløb, jeg skal følge. Jeg har spurgt folk ad og så draget mine egne konklusioner.

En anden, afgørende faktor for Bos er de mennesker, der har bakket ham op undervejs. Lige fra it-kollegerne Lasse og Mikkel til hans  samarbejdspartner i Zenbody, Martin, så handler det om positiv energi.

– Det er vigtigt, at man omgiver sig med nogle mennesker, som indtager det positive synspunkt. Selvom man måske synes, man har lidt for meget fedt de forkerte steder, så kommer de og siger, at de kan se de små forbedringer i muskelopbygning. Det giver en enorm selvtillid, som ingen kan pille ved i dag, siger Bo.